La Quiropràctica

Què és?

La Quiropràctica està reconeguda per la OMS (Organització Mundial de la Salut) com la tercera professió sanitària d’atenció primària al món, després de la medicina convencional i la odontologia. La defineix com: “la professió sanitària que socupa del diagnòstic, tractament i prevenció de les alteracions del sistema múscul-esquelètic, i els afectes que aquestes poden produir en la funció del sistema nerviós i en la salut en general”. La Quiropràctica és la professió que emfatitza la capacitat regeneradora inherent del cos humà de curar-se a ell mateix de forma natural, sense l’ús de medicaments ni cirurgia.

Els quiropràctics són professionals que han cursat entre 5 i 7 anys d’estudis universitaris per ser especialistes en la cura de la columna vertebral i del sistema nerviós. Un cop acabats els seus estudis, els quiropràctics continuen el seu desenvolupament professional participant a cursos, seminaris i congressos per actualitzar i mantenir-se al dia dels últims avanços científics.

Nota informativa:

La Quiropràctica està reconeguda com a professió sanitària per la Organització Mundial de la Salut (O.M.S.), i té caràcter sanitari a la majoria de països desenvolupats del món, entre ells, molts països europeus com el Regne Unit, França, Portugal, Itàlia, Dinamarca o Suïssa, però a Espanya no ha sigut objecte de regulació i encara no es reconeix com una professió sanitària. Actualment, les titulacions de “Doctor of Chiropractic” obtingudes després de 5 o 6 anys d’estudis universitaris, i reconegudes internacionalment així com la professió, tampoc són reconegudes com titulacions oficials al nostre país.

Cerca el teu quiropràctic

Per això, assegura’t que el teu quiropràctic formi part de l’Associació Espanyola de Quiropràctica (AEQ)

Per a qui és?

Adults


Millora la productivitat i el rendiment a la feina

Millora la capacitat d’adaptació i la gestió de l’estrès

Més energia, vitalitat i qualitat del son

Músics


Millora la postura i la coordinació

Disminueix les tensions corporals i millora la capacitat de concentració

Millora la funció articular i la capacitat respiratòria

Esportistes


Millora el rendiment esportiu

Millora la flexibilitat, la velocitat i la força

Ajuda a recuperar-se més fàcilment i a prevenir possibles lesions

Embarassades


Promou la fertilitat i una millor recuperació postpart

Ajuda a un part més ràpid i fàcil, amb menys complicacions

Estabilitza la pelvis i permet un posicionament fetal òptim

Nadons, nens i adolescents


Estimula l’activitat i el desenvolupament del cervell

Augmenta la funció del sistema immunitari i de les defenses

Educa una bona postura i millora la capacitat de concentració

Gent gran


Prevenció de caigudes i més estabilitat

Major flexibilitat, mobilitat i equilibri

Ajuda a frenar l’envelliment vertebral

Preguntes freqüents

És segur, l’ajust quiropràctic?

Sí, molt segur. Tant, que cada setmana passen per la nostra consulta des de recent nascuts fins a persones de 99 anys. L’ajust quiropràctic actua sobre el sistema nerviós, amb la finalitat de permetre que la capacitat dauto-manteniment i auto-recuperació del mateix cos del pacient funcioni amb normalitat.

Són milions de pacients, de totes les edats i gran diversitat de casos i severitat, que van al quiropràctic sense patir efectes negatius.

Per què?

La Quiropràctica té un excel·lent historial de seguretat, doncs evita procediments invasius. Diversos estudis han demostrat que l’atenció quiropràctica és 250 vegades més segura que el tractament amb medicaments anti-inflamatoris. Els quiropràctics tenen un alt nivell de qualificació i professionalitat, i reben formació universitària completa.

Puc anar al quiropràctic si estic embarassada?

Sí. A mesura que avanci el teu embaràs, serà necessari modificar algunes tècniques per assegurar la teva comoditat. De fet, és molt oportú anar al quiropràctic durant l’embaràs tant per la qualitat de vida la mare com pel benestar del fetus. Estem especialitzats en la tècnica quiropràctica Webster especial per a embarassades.

Per què hauria d’ajustar-se un nadó o nen?

La columna vertebral és una de les estructures més importants del cos humà. Independentment de la nostra edat, la nostra columna ha d’estar sana, alineada i flexible. Tant nens com adults haurien de cuidar de forma regular la seva columna, així com ens raspallem les dents cada dia.

Degut a la possibilitat de donar-se un traumatisme significatiu durant el part, sent la principal causa de la primera interferència a la columna del nadó, molts pares opten per revisar la columna dels seus fills encara que no tinguin símptomes. Aprendre a caminar, muntar en bicicleta i altres activitats pot causar problemes relacionats amb la salut de la columna.

Les revisions quiropràctiques regulars ajuden a identificar-los, prevenir i promoure un bon creixement de l’infant. És evident que els procediments són adaptats a la columna d’un nen. Estem especialitzats en tècniques quiropràctiques especials per a nadons i nens.

Puc anar al quiropràctic si no tinc dolor?

Absolutament. La Quiropràctica és la forma més pràctica de la prevenció i dhigiene postural. No cal esperar a trobar-se malament per anar al quiropràctic. Si et trobes bé, seràs més proactiu envers la teva salut. Tindràs una millor funció, millor funció cognitiva i major rendiment del teu cos.

És compatible la Quiropràctica amb altres tractaments?

Totalment. La Quiropràctica no té cap incompatibilitat amb altres teràpies o tractaments. Només ens has d’informar de quins estàs seguint.

Quina és la diferència entre un quiropràctic i un quiromassatgista?

No tenen res a veure, “quiro” significa “mà” en grec. Els quiromassatgistes fan massatges amb les mans. Tant la Quiropràctica, el Quiromassatge, la Fisioteràpia, i la Osteopatia són professions diferents. No és que una sigui millor que l’altra, simplement són diferents i s’utilitzen amb objectius diferents. El quiropràctic cursa de 5 a 7 anys de formació universitària per ser especialista en la columna vertebral i de com aquesta afecta al sistema nerviós. No fa massatges, a través d’ajustos quiropràctics optimitza el sistema nerviós, oferint beneficis a totes aquelles persones que desitgen promoure la seva salut i millorar la seva qualitat de vida.

Tinc osteoporosis/artrosis, puc ajustar-me?

Sí, adaptem les nostres tècniques específicament a l’estat de salut, condicions i edat de cada pacient. Els ajustos són suaus i ajuden al cos a trobar-se millor, relaxar-se i guanyar mobilitat a les articulacions.

Què és el soroll d’alguns ajustos? Sempre fa aquest soroll?

El “soroll” o “crac”, anomenat cavitació s’aprecia en ocasions segons al tipus d’ajust quiropràctic, per tant, no sempre s’escolta. La cavitació es deu a un canvi de pressió dins de la càpsula articular. No és perillós i totalment indolor. La correcció és suau, específica i agradable, produint una sensació de relaxació i benestar.

És evident que ens adaptem a les necessitats, preferències, condicions físiques i edat de cada pacient, i segons aquests paràmetres, variarem la nostra manera d’ajustar el cos.

Hi ha alguna cosa que pugui fer a casa per col·laborar i avançar més ràpidament quan vaig al quiropràctic?

Beure aigua, fer exercici, menjar sa, respirar aire pur, descansar, tenir una ment positiva… Hi ha moltes estratègies que t’anirem suggerint a mesura que vagis avançant i que tu mateix/a podràs incorporar fàcilment a la teva vida. Pregunta’ns quan és el proper taller de salut GRATUÏT i en coneixeràs més!

És la Quiropràctica una especialitat mèdica?

No. La Quiropràctica és una professió sanitària complementaria i diferent a la medicina (segons la Organització Mundial de la Salut). S’estudia en universitats de Quiropràctica especialitzades. El professional quiropràctic rep una formació mínima de 5 anys que garanteix la qualitat i la seguretat del servei que ofereix. A la carrera de Quiropràctica no s’estudia farmacologia ni cirurgia, però s’aprofundeix en l’estudi de fisiologia, anatomia, radiologia, neurologia i tècniques específiques manuals quiropràctiques.

Donat que a Espanya aquesta professió encara no està homologada, és molt important anar a un quiropràctic “de debò”. Existeixen persones que s’aprofiten d’aquest buit legal per a realitzar manipulacions a la columna vertebral sense els estudis superiors en Quiropràctica. Per això, si busques un quiropràctic, et recomanem que consultis a la web de la Asociación Española de Quiropráctica els professionals que sí que tenen el títol corresponent.